Fysisk aktivitet og motorisk utvikling

barn i klatrevegg

I dag har Petrus hatt besøk av en gutt på 5 år. De har lekt sammen. Har vært i aktivitet hele tiden. De har husket, klatret, syklet, sparket ball og kjørt  tråbil. De har vært motorisk aktive, de har brukt kroppen sin, – spontant og med glede. Musklene blir styrket og utviklingen blir stimulert.

Det hevdes av barnets motoriske utvikling er viktig for barns selvbilde, for deres status blant venner og hvordan man kan løse praktiske oppgaver. De som er gode i fysiske aktiviteter får ofte mestringsfølelse. De blir ikke valgt sist som lagkamerater i gymmen på skolen. Mestringfølelsen fremmer mer bruk av kroppen, på den ene side fremmer det utvikling og styrking av muskler og ledd, og på den andre side styrkes den psykiske og fysiske utholdenhet.

barn i slengtau

Den første levetiden blir barnets bevegelser preget av reflekser. De automatiske ting barn gjør er en hjelp for å overleve.
Eksempler på det er :
De snur hodet til side, og begynner å suge.
De blunker for å beskyttet øynene for lys.
De beveger bena som om de går, når vi holder de loddrett.
Etter hvert vil disse bevegelsene bli viljestyrte, og utviklingen av ferdigheter vil foregå. Den motoriske utviklingen følger ofte et mønster som er avhengig av modning i nervesystemet og i muskelaturen. Modningen er avhenig av aktivitet, da bevegelsene stimulerer nervesystemet. Et barn klarer ikke å lære å gå før både muskelatur og nervesytemet er klar for det.

Jeg vil ikke komme inn på en oversikt over hva barn skal kunne på hvert alderstrinn, men en oppfordring til alle som har med barn å gjøre: Barn trenger et miljø som tillater at barna bruker kroppen på en allsidig måte. Som eksempel så gir skog og strender variasjon i muligheter. Der er det rom for ulik type lek. Der er det ujevnt underlag. Dette vil stimulere balanse, koordinasjon, retningssans og ikke minst gi mulighet til utforsking og mestring.

far og sønn på skitur

La barna være fysisk aktive, uansett hvor. Gevinsten er at barn får god kroppsbeherskelse, kroppsbevissthet, gode vaner og er med på å forebygge livsstilssykdommer i voksen alder..

Ha en mer eller midre aktiv hverdag :)

Petrine :)


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.