Lussekatter, tradisjon og sang

 

Lucia

Jeg har et romantisk bilde av Luciafeiringen i Sverige . Den som egentlig startet med en skjønnhetskonkurranse, men som også er knyttet til Lucias og at hun skal ha lidd martyrdøden .Jeg har et bilde av at dagen startes med musikk, luciatog, kakao, sang, samhold og ikke minst lussekatter.

I mange år så startet jeg den 13. desember i kirken, fordi det var luciakonsert klokken 0700, men etter Petrus sin ankomst, med avlevering i barnehage, lang vei til jobben og hverdag så har den hyggelige tradisjonen opphørt av seg selv. Det er litt synd, for jeg likte den veldig godt. Det var en rørende stemning i kirken og utlevering av lussekatter på vei ut. Det passet meg utmerket og passet inn i bildet jeg har av feiringen hos søta bror.

Jeg har som sagt ikke vært på konsert så mange år nå, men vi pleier å spise lussekatter og drikke kakao en gang i løpet av dagen.

Jeg deler gjerne en oppskrift på lussekatter med dere:

200 gram smør
5 dl melk
1 ts gurkemeie eller 150 mg safran
1 kg hvetemel
180 gr  sukker
1 ts salt
2 egg
1 pk gjær
1 egg til pensling og rosiner til pynt

Smelt smør og lunke melken. Bland alt det tørre sammen og i væsken. Arbeid til deigen blir smidig og glatt.
La den heve til dobbel størrelse.
Trill til pølser og lag kranser, S-er eller de figurer som du forbinder med lussekatter
Etterhev i ca 20 minutter og stek de på 225 grader i 8 – 10 minutter.

Ha en hyggelig stund og kos dere med kakene :D – og ta gjerne en titt på denne luciafeiringen fra Svingen .

Petrine

LagreLagre


Du liker kanskje også å lese dette

Kommentarer

  1. Så koselig tradisjon!
    Selv om jeg skjønner det blir litt vanskelig med levering i brh og jobb.

    Har faktisk ikke spist en eneste lussekatt idag! De tre mellomste hadde feiring i brh, men da var jeg så uggen så jeg orket ?

    • Isj da, å være uggen … jeg håper du ikke er det hele tiden. Men, hyggelig med tradisjoner . dfen morsomste som vi har startet i år er den med Nisse NIls her hjemme. Han, som elsker 1. april mer enn noe annet, synes det er så kult. Vi må holde på den

  2. Vi har også lussekatter, men gløgg serveres som drikke. Veldig koselig med tradisjoner!

    • åh, gløgg lukter så godt, men jeg er skikkelig dårlig på å drikke det. Alt for søtt. Har kjøpt noen svenske varianter i år, som er litt mildere og kanskje jeg liker den ? Ellers så drikker jeg krydder te så det holder. Det smaker jo sånn det lukter av gløggen.. Men, jeg serverer gløgg her hjemme, for gutta synes det er godt. OG da kan jo jeg kose meg med lukta :D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.