Hvilken bok vil jeg anbefale? – og gjerne hvorfor!

Moss har et flott bibliotek i de gamle møllene, her er utsikten fra et vindu

Moss har et flott bibliotek i de gamle møllene, her er utsikten fra et vindu

Tidligere leste, leste og leste jeg. Jeg var en racer til å komme meg gjennom ulik litteratur, men dessverre så er jeg ikke så god til å sette meg ned med en bok nå. Jeg vet ikke om det handler om at jeg er dårlig på å komme i gang, at jeg er dårligere til å konsentrere meg eller om det handler om at jeg blir avbrutt oftere, men når jeg ført er i gang så leser jeg til jeg er ferdig .

For meg er lydbøker løsningen. Jeg har i hele høst hatt lydbøker i bilen og gjerne til strikketøyet her hjemme. Nå er jeg inne i en periode hvor jeg lytter til krim kreert av Hjort og Rosenfeldt. Jeg er i gang med bok tre hvor den skadeskutte psykologen Sebastian Begmann og etterforskningteamet han til tider definerer seg som en del av. Genialt med kombinasjonen lydbøker, bibliotek og bilkjøring.

Men, hvilken bok skal jeg anbefale. Jeg synes det er et vanskelig valg. Men det er noen bøker som sitter igjen lenge etter at jeg har lest dem. Den første jeg vil nevne da er

nedre garta

For dagene er onde, av Anne Karin Elstad. Den leste jeg da den kom ut, midt på åttitallet, og jeg har så klare bilder av historien i boka. De er så sterke at jeg valgte bort å se filmen som er laget på romanen. Jeg var sikker på at trammen, trærne og miljøet ikke ville se ut som det gjorde i mitt hode. Det hele utspiller seg nemlig på et lite gårdsbruk, to hovedpersoner som utvikler et forhold på tvers av klasse og erfaringer. Og slik jeg husker det så var ikke det så lett i et lite bygdesamfunn, der sladderen gror.

En annen bok som jeg gikk å tenkte mye på i ettertid er Geisha. Den handlet om et søskenpar hvor den ene ble Geisha og den andre ble hore. Jeg brukte mye tid på mine egne tanker og holdninger, for jeg mener jo at man ikke skal selges til tjenester, slik de to jentene på hver sin måte ble. Allikevel så synes jeg hun ble Geisha var heldig. Jeg ble forvirret av mine egne meninger. Les den og tenk.

Balanselek petrusogpetrine

Den tredje boka som dukker opp her jeg sitter er Balansekunst. Den lånte jeg av ei venninne da jeg var på Gran Canaria for å skrive Masteroppgave. Jeg hadde med meg lite annet enn faglitteratur, og venninna mi reddet meg med den flotte romanen som Balansekunst er. Historien som fortelles strekker seg fra 1947 til 1975 og den handler om personer fra ulike kaster i India. Jeg likte den godt og den er leserverdig.

Ok, da tar jeg med meg bok nummer fire og fem også.

lekeplass kirketorget Moss

Bok fire leste jeg i kappløp med tre andre på strender, på busser og i hengekøyer rundt i Mexico. Det var en av jentene som hadde med seg boka Lekestue av Roger Kurland. Felles for oss som var på tur sammen er at vi alle arbeidetpå ulike institusjoner hvis hensikt var å ivareta andre mennesker. Vi leste og lo, – vi leste og diskuterte og vi gledet oss til de andre tok seg en dukkert eller forsvant fra boka en liten stund. For da var det om å gjøre å være raskest til å rappe til seg boka. Jeg har lest den for elever i ettertid, men nå har den faktisk gått i oppløsning. En annerledes leseropplevelser som det er knyttet gode og morsomme minner til.

Den siste jeg vil trekke frem er boken Room. Da jeg startet å lese den så brukte jeg litt tid på å gruble på hvorfor substantiv ble skrevet som egennavn, men jeg skal love deg at da jeg var kommet over de første sidene så var jeg grepet. Den handler om en mor som er innesperret med sin sønn og jeg var imponert over hvordan hun som mor klarte å gjøre dagene meningsfulle for barnet sitt. Dessuten så griper historien på mange måter, men jeg vil ikke røpe historiens gang og hva jeg ble gående å tenke på etter å ha lest denne boken. I tilfelle du kommer til å lese den. Jeg vet at også denne boken er laget til film. Den skal jeg se fordi jeg tenker at jeg kanskje kan bruke den i undervisning, for historien handler om relasjoner, om rutiner, om oppdragelse, om barnevern og om ulike oppvekstmiljøer.

Jeg klarte rett og slett ikke å velge den beste boken og mens jeg sitter her så dukker det opp mange flere bøker som jeg har likt godt. Vil dere ha tips om en barnebok, så har vi ledd oss gjennom Tonje Glimmerdal her i huset.

Hvilken bok eller bøker ville du anbefale?

Bruk gjerne kommentarfeltet eller facebook til å komme med boktips.

Takk for at du leste. Del gjerne om du kjenner noen som vil ha lesetips, med bøker fra gamledager :)

Petrine

 

 


Du liker kanskje også å lese dette

Kommentarer

 1. Jeg har snart lyttet meg igjennom Sagaen om Isfolket.

  Den har jeg lest selv også, i fysisk form, men det å lytte til den er en annerledes opplevelse (også i en mer voksen variant av Anja).

  Nå skal jeg lese «og hver morgen våkner jeg» og det både gleder og gruer jeg meg til.

  • Ja, det er ulik opplevelse det å lese selv og det å bli lest for. Det smaker litt barndom det å bli lest for og er godt når man er timer i bilen hver uke. Jeg har ikke lest noen av bøkene du viser til, men skal notere meg de bak øret :)

   God søndag, Anja, <3

 2. Jeg var også en racer på bøker tidligere, men nå er det eneste jeg leser Albert Åberg og pelle Politibil ?

  • Som sagt, det er lydbøker som er tingen for meg om dagen.De kan jeg høre på uansett hva jeg gjør :) ( Strikker votter til kalender for eksempel :) )
   Det tar tid med barn og vipps så går den dagen og den etter. Men, en dag så har du tid igjen. Snart er alle gutta så store at du faktisk kan lese mens de er opptatt av sine ting :)

   Ha gode dager ; Linn :)

 3. Det å diskutere og anbefale bøker har jeg sluttet med; det blir som å snakke om vin – det blir alltid feil for noen fordi vi alle har ulike preferanser og ulik bakgrunn.

  God lesning!

  • Jeg liker å bli anbefalt bøker jeg for om ikke så holder jeg meg til de samme slags bøkene hele tiden. :) Og flere av de jeg kom på da jeg skrev dette innlegget som svar på utfordring fra en medblogger, var bøker jeg ikke hadde lest om jeg ikke hadde blitt anbefalt de av andre :)

   Ha gode dager, Vigdis !

 4. @frubever; kun fokus på barn og ikke dine egne behov? Etter titlene å dømme så er dette små barn, dette betyr tidlig leggetid som igjen frigir timer på kvelden til deg selv. Man kan fint lese imens vaskemaskinen durer ;)

  • Vigdis! Jeg skjønner at du ikke er en av mine faste blogglesere – du vet tydeligvis fint lite om min hverdag ? vaskemaskinen og tørketrommelen er i gang fra 2-6 ganger DAGLIG her og når kidsa er lagt og sover er det nok av andre ting som blir prioritert før bøker her gitt.

   Les en bok og ta deg et glass vin Vigdis ?
   Jeg liker å få både viner og bøker anbefalt, jeg!

 5. @Linn, har såvidt vært innom bloggen din, ser at du har tre barn og er gift? Jeg tror vi prioriterer ulikt og det vil mennesker alltid gjøre. Jeg har to barn, de er nå 9 og 13, og fikser forsåvidt vaskemaskinen selv(etter min mening….). Med eldstemann benyttet jeg amming som en mulighet til å lese; bok i den ene hånden imens junior var opptatt med å spise. Med yngste så leste jeg to bøker i Milennium-trilogien på barsel de første dagene imens hun sov.

  Interessen for bøker og lesing har smittet over på barna. Fra de var små så har de blitt tatt med på biblioteket og kunne velge sine egne bøker; nå er det to lørdager per mnd som tilbringes på biblioteket hvor det lånes og leveres bøker. Hjemme har de ca 150 hyllemeter med bøker å velge fra, samt e-bøker på KindleApp.

  @NannKarin, jeg har lest noen av de bøkene du nevner i innlegget ditt. Balansekunst er en nydelig bok, jeg har ikke lest den på norsk så jeg vet ikke hvordan den norske oversettelsen er, men den originale er brilliant !

  Memoirs of a Geisha har jeg lest tre ganger, sist nå i sommer. Da den initialt ble sluppet ut trodde jeg det var en biografi, og ble skuffet da det viste seg å være fiksjon. Men, jeg likte boken. Da jeg leste den nå i sommer ble jeg skuffet; både språklig og innholdsmessig sett. Du beskriver den som om de begge ble solgt, og at hovedpersonen ble en Geisha og ikke en hore som søsteren.
  Hva er forskjellen? De blir begge kjøpt og betalt for av menn, men i Geishaens tilfelle i mer såkalte skjulte og siviliserte former – og mer respekterte utad både for Geishaen og for de som benytter hennes tjenester; sosiale eller seksuelle.

  Geishaens salg av sin jomfrudom/mizuage er høyt priset, men hun får selv ingen penger for dette – vs søsteren som selger sine tjenester åpent og profitterer på salget. Geishaen kan selv ikke velge hvilke menn/danna hun skal knytte seg til,hvilke gaver hun kan motta og hvilke sosiale tilstelninger hun skal tilstedevære – alt dette har i tillegg ett økonomisk aspekt hvor det meste går til det huset hun tilhører(aka horehus), og hun ser selv lite til penger og har liten innflytelse på sitt eget liv.

  Søsteren har dog sin lave status utad en høyere innflytelse på eget liv og beslutninger, og i tillegg økonomisk vekst. Så man kan stille spørsmålet om hvem som er mest fri, den søsteren som ble solgt til å bli hore åpenlyst eller den som ble solgt til å bli hore i det skjulte?

  Room likte jeg ikke i det hele tatt, jeg skal spare deg for utvidet kritikk her ?

  Jeg har alltid ett par,tre bøker jeg leser simultant, nå skal jeg starte på en ny vidunderlig bok: «All about man» som er shortlisted til Bookerprize i år.

  Ad lydbøker så har jeg akkurat lastet ned «Lolita» av Nabokov, lest inn av Jeremy Irons. Det er viktig for meg HVEM som har lest inn bøkene, stemmen må være behagelig og Irons har en perfekt stemme.

 6. Vigdis!

  Jeg har ikke bare tre, men fire barn på 7 år, 3 år, 2 år og ti mnd. Enig med deg, vi prioriterer helt ulikt og godt er det. Er vel det som definerer oss som mennesker? For å si det sånn, jeg hadde aldri orker å lese mens jeg ammer, da ville jeg bare sovnet ? Men supert at du fikk det til!

  Ha en strålende dag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.