Hvordan kan vi skape leselyst?

Liten Petrus med bøkene sine. Fra moss-avis.no

Jeg har alltid hatt leselyst.
Jeg har lest utallige bøker med dikt, noveller og romaner. Noen har limt seg fast og andre har jeg ingen erindring om. I disse dager har jeg vært satt pris på lydbøker og at man kan få lest bøker ved å lytte. Jeg liker historier, å leve seg inn i en annen verden og bli med på reiser man ikke har tatt selv.

Forleden så ble jeg stående å snakke med en mamma til en gutt i tidlig tenåringere og hun lurte på om jeg hadde forslag til å hvordan de kunne fremme leselyst hos gutten sin, – og siden jeg har fundert på det samme i forhold til vår gutt, – så kommer kommer et innlegg.

Her har jeg tenkt gjennom mulige innfallvinker og jeg er glad om dere kommer med egne erfaringer eller forslag til bøker for en trettenåring eller en seksåring. Enten i kommentarfeltet her eller under innlegget på bloggens facebookside.

Hvordan kan vi fremme leselyst
 • Les for barnet ditt. Det er hyggelig å bli lest for og gjennom det få med seg lengre historier. Barnet får utvidet språkforståelse og ordforråd (sier pedagogen i meg). Jeg har også en tro på lydbøker og vi bruker gjerne det i bilen.
 • Del lesingen mellom deg og barnet. Det er der vi er om dagen, – og det er på nivået les overskriften og et par setninger så leser jeg resten. Jeg håper at det skal bli mer og mer overlatt til seksåringen etter hvert.
 • Ipad er stas, – og jeg har latt han skrive små historier og skrive av leseleksa før han leser det. Jeg har lastet ned noen apper som skal være bra for lese og skriveopplæring. For eksempel : Lingit STR+, Happi staver  ( kryssordspill) og Happi og ordtyven .
 • Hos oss blir egenlesing belønnet med litt ekstra tid om kvelden. Ti minutter lengre oppe om han vil bruke de til å lese. Høyt!
 • Velg enkle og spennende bøker. Vi er snart gjennom hele serien med bøkene til Jørn Lier Horst om Detektivbyrå 2, – fordi det er de som fenger. Ellers så har vi lest litt Roald Dahl, Anne Cath Vestly,  Astri Lindgren eller det som vi finner i øyeblikket. Og de fleste av bøkene her har vært til høytlesning.
 • Petrus har hatt et ønske om å se filmene om Harry Potter og Doktor Proktor. Filmene av gutten som går på Galtvort har for høy aldersgrense. Derfor har vi lest de to første bøkene, slik at han kan historiene. Vi har også lest Doktor Proktor før vi har sett filene. Les bøkene før dere ser filmen 
 • Bruk biblioteket, et sted som oppevarer skatter av historier, som vi kan låne med hjem helt gratis. Både innbundet og som lydbok.
 • Ikke legg nivået for høyt, – og her kommer vi litt i konflikt her i huset. For historiene Petrus liker har mye tekst og er lange, mens leseferdighetene ligger på et helt annet nivå. Så om noen vet om bøker som passer en seksåring, er spennende og informative og har lite tekst så mottar jeg gjerne et tips. Og , jeg vet at mammaen til tenåringsgutten også er åpen for tips om bøker som er spennende, men ikke for tunge å lese for en som ikke er så glad i det.
 • Bli med på sommerles!  Det er motiverende at du kan registrere hva du har lest, og enda mer motiverende at du står i fare for å få en premie, om du har flaks. Dessuten så har de en historie, hvor det blir lagt ut avsnitt en gang i uken. Petrus synes det er spennende å vente på neste kapittel. Merk, man kan registrere både de barna leser selv, det vi leser for de og lydbøker

Har du tips til bøker for barn og unge? kom gjerne med alder på de du tenker bøkene passer til.

Petrine :D


Du liker kanskje også å lese dette

Kommentarer

 1. Så flott innlegg. Jeg kommer med et lite tips, som faren til en elev i klassen til sønnen min kom med. Les bøker for barna (gjerne hakket høyere nivå enn de selv leser), når det kommer til toppene, de spennende delene, si at du skal gjøre noe og kommer snart tilbake. Det virker for mange (sikkert ikke alle), men når en da kommer tilbake har ungene nesen i boken. De klarer ikke helt å vente til de spennende delene…
  Det har faktisk fungert her i huset også – men nå har jeg en som alltid har likt å bli lest til og siden lest selv.

  • Så genialt tips, det skal jeg notere meg og bruke :D For her trengs det enda litt starthjelp til å skape motivasjon til å lese selv, det er enda så hyggelig å sitte i en armkrok å bli lest for .

 2. Hos 10-åringen min kom plutselig leselysten i vår med Donald etter litt bestikkelser (https://kaostroll.wordpress.com/2017/04/10/hvordan-oke-leselyst-hos-barn/). Vi har alltid lest mye for barna. Derfor sliter vi med å finne bøker som er spennede nok og fremdeles lettleste nok. For 1-klassingen har det vært mange «min første leseløve» (men historiene er ofte litt «tynne»)

  De sier at barn av foreldre som leser leser mer enn andre. Så å gå foran som et godt eksempel er lurt. Eller kanskje lage en felles lesestund hvor man leser hver sin bok?

  • Her leses det alltid. Både mannen, storebror og jeg har bøker på gang. Og det likes å bli lest for, mer enn å gjøre en innsats selv :D Skal forsøke å legge inn en felles lesestund :D Det var lurt. Fint innlegg du hadde også :D

 3. Her har vi lest bøker for guttene siden de har vært små. De er glad i bøker og vil gjerne bli lest for. 8 åringen leser selv og velger bøker selv nå. Innimellom leser han også for de små. Det er stas..
  Jeg tror det er viktig å gjøre lesing til noe hyggelig, krype oppi sofaen eller sengen med barna. Lese, peke og snakke sammen. Her håper vi å få leseglede barn!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.