Å lære noe nytt på en tirsdag

Vepsebol med larver

Gjett hva naboen fant!

Naboens varmtvannstank hadde tatt kvelden mens familien var på ferie. Da de skulle rydde boden for å få plass til en ny så fant de et vepsebol. Under varmedressen.

Vepsebol med larver

DSC_9254

Det er her min erkjennelse kommer for dagen. For ikke visste jeg hva det gule som stakk opp av de små rommene i bolet var for noe. Jeg tippet det var larver, – og jeg måtte google dette da jeg kom hjem etter å ha studert det nøye.

Larve i et vepsebol

For om du ser nøye på disse bildene så ser du at det ligger små egg i noen av rommene, og at det stikker opp gule topper fra noen andre. De som stikker opp beveger seg, noe som selfølgelig er helt umulig å se, siden jeg ikke har filmet det. Disse små lyse toppene er nemlig små larver.  Om bolet ikke hadde blitt krasjet, skulle blitt stelt av sterile arbeidere.

veps, egg og larver i et vepsebol

DSC_9268

Det har jeg lært i dag, – veps blir oppfostret av sterile arbeidere, mens de er i bolet, – men foreldrene driver  med andre ting. Dyrenes svar på Nanny , – på en måte. Mammaen, dronningen, var mye, mye større enn arbeidsstaben sin. Eller hver enkelt av dem, da. Hun har nok tatt det rolig mens de andre har oppfostret den kommende slekt.

veps, egg og larver i et vepsebol

I dag har jeg også lært hvordan vepsen ser ut som preveps.

Har du lært noe nytt i dag?

I tillegg til å ha lært dette om vepsen, så har jeg lært at jeg trenger å trene masse for å få de bildene jeg vil med kamera. For eksempel de med vepsen krabbene innimellom lagene på bolet. Men, en annen gang :)

Petrine :)

Gjennom sommeren så kommer det bare enkle og lette innlegg. I en periode så hvor jeg er totalt avlogget vil det komme ferdigskrevne innlegg. Da gjerne små glimt fra byen vår. Disse blir nok ikke markedsført på facebook, så kom gjerne innom.


Du liker kanskje også å lese dette

Kommentarer

  1. Ikke noe revolusjonerende nytt i dag, men dagen er enda ung!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.